Salibandyn säännöt ja menestyneimmät joukkueet

Salibandyn säännöt

Salibandyssa, kuten missä tahansa muussakin urheilulajissa on omat, juuri kyseiseen lajiin tehdyt säännöt. Keskeisenä sääntönä /oikeutena on, että jokaisella lajin harrastajalla on aina pelioikeus osallistua kerhonsa järjestämiin otteluihin. Uusi pelaaja saa pelioikeuden salibandyseuraan liittyessään, sillä vain kaikilla kunkin kerhon jäsenillä on edustusoikeus tuleviin, virallisiin otteluihin.

Salibandyliigaan kuuluu tällä hetkellä 14 säännöllisesti pelaavaa joukkuetta , jotka kohtaavat runkosarjan kuluessa kahdesti toisensa. Jokaisen kauden päättyessä kahdeksan parhaiten menestynyttä joukkuetta menee suoraan pudotuspeleihin. Jokaisen ottelun kesto on 3 x 20 minuuttia, ja välissä pidetään 15 minuutin mittaiset erätauot.

Ottelutapahtumat ja vapaat siirrot

  • Ottelutapahtuma

Jokaisella tulevalla ottelutapahtumalla tarkoitetaan lajiin kuuluvia otteluita, turnauksia ja aikaa, joka alkaa, tai päättyy puoli tuntia ennen tai jälkeen kunkin ottelun. Jokaiseen ottelutapahtumaan kuuluvat myös pelaamiseen tarkoitetut tilat, jotka on tarkoitettu pelaaville joukkueille, erotuomareille, yleisölle ja ottelun toimitsijoille.

  • Vapaa siirto

Salibandyyn kuuluva vapaa siirto tarkoittaa aina kunkin pelaajan oikeutta edustaa valitsemaansa salibandyligaan kuuluvaa seuraa kesäkuun aikana, eli 1.6.–30.6. välisenä ajankohtana. Vapaan siirron voi suorittaa ainoastaan kerran yhden kauden kuluessa. Edustaakseen mieleistään seuraa, pelaaja tarvitsee aina vastaanottavan salibandyseuran antaman suostumuksen.

Salibandyn pääsarja eli Divari

Salibandyn pääsarja Suomessa on Salibandyliiga, johon kuuluu kaksitoista menestyneintä suomalaista miehistä koostuvaa joukkuetta. Salibandyn runkosarjaan kuuluvia kierroksia on yhteensä 22. Käytännössä kahdeksan parhainta joukkuetta voivat jatkaa kamppailua mitalipeleistä play-off systeemin avulla.

Lyhyesti on siis todettava, että vaikka salibandy Suomessa on saanut vaikutteita esimerkiksi jääkiekosta, se on kuitenkin aina oma itsenäinen ja menestyvä lajinsa. Salibandyn suosio kasvaa jatkuvasti, josta todisteena ovat koko ajan lisääntyneet pelaajamäärät.

Menestyneet pelaajat ja joukkueet

Salbandyyn kuuluu muun muassa monia sarjatasoja ja alasarjoja, jonka lisäksi lajia pelataan kaikkialla Suomessa. Jyväskyläläinen Happee kuuluu salibandyn menestyneimpiin seuroihin neljällä SM-mitalilla. Mitalitaulukon kärkeen kuuluvat helsinkiläinen SSV, eli SalibandySeura Viikingit, joka on toiminut tunnetun suurseuran EräViikinkien alaisuudessa vuodesta 2017. Miesten puolella menestyneimpiä ovat siis jo pitkään olleet Happee, Viikingit, Oilers ja Classic. Naisissa pelaaminen on myös erittäin aktiivista ja ykkössijaa kautta aikojen pitää Tamperelainen Classic.