Salibandyn muutokset arkipäivää

Oli otteluiden paikkana sitten kotihalli, tai valmentajana uusi henkilö, raudanlujat liigapelaajat osaavat tehdä työnsä ja pelata intohimolla reilua peliä. Kuitenkin tämänkaltaiset muutokset vaikuttavat aina suuntaan tai toiseen, ja nämä ovat huippu-urheilun seuratuimpia tapahtumia.

Junioreiden maajoukkueet pelaavat tosissaan

Kun Tampereen joukkue Classic kohtasi Turun TPS:n, salibandyottelu järjestettiin Loimaalla. Yhteistyössä mukana olivat Loimaan Leiskun taustahenkilöt, vanhemmat sekä molempien joukkueiden seurat.

Loimaan liikuntahalli vetää noin tuhatkunta katsojaa, ja tähän kyseiseen otteluun oli myyty jo ennakkoon yli puolet lipuista. On epätavallista, että juuri pääsarja tason otteluita järjestetään muualla kuin joukkueiden omissa kotihalleissa. Tämä vuonna 2016 järjestetty ottelu nuorten sarjassa keräsi paljon huomiota, ja sitä valmisteltiin kuukausitolkulla.

Ei ole ollenkaan epätavallista, että kisasuunnitelmiin tehdään muutoksia, mutta paikkakunnan vaihdot ovat ainutlaatuisia. Loimaan Leiskun junioreiden päävalmentaja Joni Lehtonen luonnehti ennakkotunnelmissa olevansa innostunut tapahtumasta, sillä noin kolmannes Suomen maajoukkueesta tapaisi juuri Loimaalla. Loimaa oli myös siitä oiva vaihtoehto, sillä se järjestettiin kutakuinkin juuri Tampereen ja Turun välimaastossa, jolloin tapahtumalle saatiin perinteistä maaottelufiilistä.

Vaikka kyseessä oli junioreiden ottelu, ei tapahtuma ollut silti yhtään vähäpätöisempi kuin aikuisten sarjassa pelattavat pelit. Yksittäisen tapahtuman kertaluontoisuus ei tehnyt ottelusta yhtään sen vähäisempää tapahtumaa, vaan päinvastoin. Kun kumpikaan joukkueista ei päässyt pelaamaan omalla kotikentällään, salibandyliigan ottelu korosti tärkeyttään Loimaan hallissa. Pelkän pelin lisäksi erätauoilla oli oikeata ohjelmaa, ja esittäytymässä toisella erätauolla kävi monien nuorten idoli, Classicien naistenjoukkueen paras pelaaja ja maalitykki Nina Rantala.

Tampereen Classic ja Porin Karhut kokevat muutoksia

Valmentajien vaihtuminen ei urheilussa ole uusi ja mullistava tapahtuma. Kuitenkin yksittäiselle joukkueelle tämä muutos on suuri ja tuo tullessaan monesti piristävää uutta potkua koko joukkueelle. Rutiininomainen pelaaminen saa väistyä, sekä pelaajilta, että valmentajalta. Uudet työkaverit takaavat sen, että töitä tehdään kovemmin ja uutta intoa puskee purjeisiin. Vaihtelu ei toki aina ole hyvästä, vaan liian usein vaihtuva valmentaja voi saada joukkueen uuvuksiin. Valmentajan vaihdokset ovat huippu-urheilussa aina jännittävä, ja seuraamisen arvoinen tapahtuma.

Tampereen classicin päävalmentaja vaihtui vuonna 2018 toukokuussa luonnollisesta syystä; aiempi valmentaja lähti valmentamaan maajoukkuetta. Korvaaja valmentajalle onneksi löytyi läheltä, sillä paluumuuttajana Ruotsista tullut Nico Salo on kasvanut Tampereen classicin riveissä, ja hänelle on hyvin luonnollista palata takaisin kotiin.

Joukkueessa on vahva pelaajakanta ja Suomen kokeneimpia pelaajia. Miesten Tampereen edustusjoukkue on ollut kolme kertaa peräkkäin Suomen mestari, ja siksi edellisen valmentajan virka suuntautui luonnollisesti juuri maajoukkueen valmennukseen.

Maajoukkueen valmennus on tavallistakin valmennuksesta vaativampaa työtä, ja on luonnollista, että vaikka paikka on haluttu, ei siihen jokainen valmentaja yksinkertaisesti kykene. Jokapäiväisen tekemisen työ näkyy Classicin riveissä ja tekemisen into on kova. Uusi valmentaja Nico Salo kuvailee uutta titteliänsä hänen yhtenä suurimmista unelmistaan, eikä ihme, sillä kukapa ei haluaisi olla oman koti- ja kasvattajajoukkueensa valmentajana joku kaunis päivä.

Tamperelainen salibandyjoukkue Classic saa uuden päävalmentajan miesten edustusjoukkueelleen. Kolme kertaa peräkkäin Classicin Suomen mestaruuteen valmentanut Petteri Nykky palaa maajoukkueen päävalmentajaksi. Kunnia työskennellä huippu-urheilijoiden parissa ei ole jokapäiväinen juttu, ja Tamperetta parempaa paikkaa on vaikea keksiä salibandyn kannalta.

Keväällä 2018 myös Porin Karhut kokivat muutoksen tuulia, kun myös heidän päävalmentajansa vaihtui. Divarin mestaruuteen kulkenut joukkue sai valmentajakseen 37-vuotiaan Mikko Lehden. Karhut matkaavat seuraavalla kaudellaan Salibandyliigaan ja kaipaavat itselleen osaavaa valmentajaa. Lehti on valmentanut aikaisemmin samaisen seuran vanhempia junioreita, ja on hommaan enemmän kuin pätevä. Nuorten joukkueessa on voittamisen nälkää ja intohimoa aivan eri tavalla kuin aikuisten joukkueessa, ja tätä hän aikoo käyttää hyödykseen. Joukkueen nykyisen rungon toivotaan säilyvän ennallaan, sillä uusi valmentaja haluaa rohkean ja hyökkäävän pelin, puolustamisen ja selviytymisen sijaan. Karhut voittivat divarin mestaruuden erittäin tiukassa ja kiihkeässä kilpailussa Loviisan toria vastaan.